Minskad risk för diabetes, cancer och hjärtsjukdomar En diet med en hög procent av fullkorn har under många år rekommenderats av samstämmiga näringsexperter och har bevisligen ett flertal påtagliga hälsofördelar, såsom minskad risk för cancer, hjärt och kärlsjukdomar och typ2 diabetes. Dessa sjukdomar orsakar merparten av alla sjukdomsrelaterade dödsfall, världen över.
Vattenlösliga fibrer minskar kolesterolhalten i blodet Denna effekt som framförallt fullkorn av korn har förklaras av dess höga halt av vattenlösliga fibrer vilkas egenskaper på ett mycket effektivt sätt hanterar blodsocker, insulin och kolesterolnivåer.
Lågt GI-värde En annan positiv egenskap som dessa fibrer har är att dom underlättar matsmältningen, vilket minskar risken för ändtarmscancer. Fibrerna påverkar också hastigheten med vilken kroppen absorberar föda, något som påverkar blodsocker och insulin-nivåer på ett positivt sätt samtidigt som de också minskar risken för övervikt.
Korn bättre än vete och ris Ett stort antal studier har påvisat att fullkorn med en hög halt av vattenlösliga fibrer(beta glukan), såsom korn, är mycket mera effektiva när det gäller att minska halten av kolesterol i blodet än de olösliga fibrer som finns i t.ex. vete eller ris.
Endast 50 gram korntunnbröd per dag Hälsopåståendet att konsumtion av kornmjölsprodukter är verkningsfulla för de ovan beskrivna sjukdomstillstånden blev godkänt av amerikanska FDA(motsvarigheten till vårt Livsmedelsverk) i december 2006. FDA fastslår att man måste konsumera minst 3 gram av dessa beta glukan-fibrer per dag för att uppnå den avsedda effekten. Läs mer...